Monica Schumacher uitreiking op 11 september 2015 in de koninklijke schouwburg te den haag
 
 


 
 
 
 
  KEYBOARD
project
  GLASS
project
  CHEESE
project
  EPS
project
  LIGHT
project
  PAPER
project
  GRANNY
project
 

 
 
ProDemosprijs Meester Burger 2015
 
MAS027 30x30x45cm | glaswerk, koper, lood, beton en hout
 
 
  ProDemosprijs
Meester Burger 2015

Op 11 september 2015 werd voor de eerste keer de ProDemosprijs Meester Burger uitgereikt onder toeziend oog van Zijne Majesteit de Koning.
De prijs is een eerbetoon aan de burger die zich belangeloos heeft ingezet voor de samenleving en en een positieve verandering teweeg heeft gebracht. Naast een geldbedrag voor het project krijgt de winnaar een kunstwerk van mijn hand.

ProDemos is het 'Huis voor democratie en rechtsstaat'. Deze organisatie, die (deels) wordt gesubsidieerd door het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties en de Tweede Kamer der Staten-Generaal, legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen - in de gemeente, de provincie, het land en Europa.

De allereerste Meester Burger

Bij de viering van het eerste lustrum van ProDemos op 11 september waren 50 Meester Burgers aanwezig, van wie 5 genomineerd voor de prijs. Zij presenteerden zichzelf en hun project tijdens een bijeenkomst in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daarna werd bekend gemaakt wie de primeur kreeg van 'winnaar van de ProDemosprijs Meester Burger 2015'. De jury werd gevormd door: Ank Bijleveld, Commissaris van de Koning in Overijssel, Job Cohen, bijzonder hoogleraar Universiteit Leiden, en Art Rooijakkers, presentator.

The GLASS project als prijsbokaal

De directeur van ProDemos vroeg mij of ik een kunstenaar kende die de eerste ProDemosprijs wilde maken. 'Democratie, transparantie, iets met glas bijvoorbeeld', was de briefing. Het duurde drie dagen voor ik mezelf durfde voor te stellen. Na mijn presentatie van 'the GLASS project', kreeg ik groen licht van de prijscommissie. Het werd een robuust object van glaswerk, koper, ijzer, beton en lood in diepe doordringende kleuren.

 

> LEES BLOG

Lees in mijn blogbericht waarom ik stalen zenuwen nodig had toen de prijscommissie het object kwam keuren ...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Studio KADZ | Zuideinde 74 | Koog aan de Zaan | www.studiokadz.nl | 06 5188 5186